Odborná prax v kontaktnom centre – ZÓNA

Som študentka 4 ročníka na Trnavskej univerzite odbor Sociálna práca. Vždy, keď sa niekto spýta, čo študujem hneď automatický to každý odsúdi a nevidí tú drinu a odhodlanie a hlavne nemyslí nato, že to môže toho človeka baviť a napĺňať. Ja osobne sa nehanbím zato čo študujem, pretože ma to baví a chcem sa vždy posunúť o krov vred a naučiť sa čo najviac. V treťom ročníku k nám do školy zavítalo Združenie STORM a predstavili nám ich náplň práce a hrdo a odhodlane rozprávali, ako to pomôže nie len klientom ale nám všetkým. Pýtate sa prečo nám všetkým? Keby nie je združenie STORM tam klientom by nebola podávaná pomoc a vždy nový materiál a práve, preto by používali jeden materiál viac krát a čo je ešte horšie vymieňali by si svoje pomôcky na vpichnutie drogy, a tak by mohlo prísť k nakazeniu ako napríklad AIDS a tiež rôznym ochoreniam, keďže by nemali motiváciu odniesť ihlu do zberného koša odhodili by to na zem a zvedavé dieťa by sa stým mohlo pichnúť za účelom zistiť, čo to je a nakaziť sa. A práve, preto neodsudzujte ľudí, ktorí vykonávajú túto prácu, pretože oni nepomáhajú len ľudom, ktorí sú závislí, ale aj VÁM!!!.

Pri výbere odbornej praxe som neváhala a hneď som vedela, že chcem ísť do kontaktného centra - ZÓNA za účelom dozvedieť sa niečo viac o tejto problematike, nadobudnúť komunikáciu a hlavne sa posunúť ďalej, pretože každá jedna prax ma niečo iné naučí a dá mi novú motiváciu kráčať ďalej. V aktuálnej situácie sa to všetko zbehlo tak rýchlo a veľa vecí sa pomenilo a práve, preto som musela odrobiť 24 hodín za 3 dni, čo bolo dosť náročné, ale hlavne mi to bolo ľúto, pretože za tak krátky čas sa nedá spoznať celá problematika a práca, ktorú vykonáva sociálny pracovník. Napriek tomu krátkemu času som sa dozvedela myslím si, že dosť aj keď vždy je, čo s učiť nie len v škole, ale už, aj keď hrdo a svedomito vykonávajú svoju prácu. V prvý deň som sa zoznamovala s priestormi v konštantnom centre Zóna, kde mi sociálna pracovníčka Terka všetko ochotne poukazovala a vysvetlila, čo sa načo používa a práve prečo to je dôležité, aby klient zvolil taký postup

Ďalej som mala možnosť si prečítať manuál akými pravidlami sa musí sociálny pracovník držať a na aké pravidlá musí dbať, aby ich klient dodržiaval, taktiež aké má práva a povinnosti pracovník, ale aj klient. Tiež aj zhotovujú časopis pre klientov, ktorý je veľmi zaujímavý je písaný tak, aby tomu pochopil a hlavne niečo nové zistil napríklad načo má právo, čo robiť aktuálnej situácie covid-19 atď.

Medzi moje činnosti, ktoré som vykonávala patrilo napríklad balenie zdravotníckych potrieb, ako sú vatové tampóny či filtre, ktoré slúžia nato, aby si klient dal čistejšiu drogu, ale tiež aj rúška, ktoré sú v danej situácie veľmi dôležité, mala som možnosť, aj nahliadnuť do dokumentácie, ktorú sociálny pracovník vykonáva a spisuje všetky pocity a dojmy z každého jedného klienta, ale, čo oceňujem sociálna pracovníčka mi dala možnosť taktiež pridať ruku k práci a spisovala som

dokumentáciu akú službu a koľko klientov ju využilo za daný mesiac. Posledný deň som išla na zber ihiel a zároveň vešať tabuľky na detské ihriská. Nenašla som ani jednu ihlu ale zato bordelu plechoviek a fľašiek od nápojov veľmi veľa. Moje pocity boli z toho také, že každý vidí len ľudí, ktorí drogujú alebo pijú ale to, že deti robia bordel a nevážia si to čo majú to už nikto nevidí, čo je veľmi smutné

Dostala som aj zaujímavú úlohu od pána riaditeľa, a to ísť do lekárne a kúpiť jednu inzulínovú striekačku, ktorá sa po jednom nepredáva a hlavne si ju len tak niekto nekupuje, ale čo bola podmienka nemôžem sa prezradiť, že som praktikantka. Zo začiatku som myslela, že to ani neurobím, ale nabrala som silu a išla som do lekárne v strese som si vypýtala inzulínovú ihlu, ale to nebolo to čo som potrebovala, a tak som jej povedala, že to nechcem a vysvetlila, že chcem „jednu“ inzulínovú striekačku takú oranžovú, hneď sa manna zle pozrela a povedala, že takú nemajú v ponuke a tak som sa spýtala „prečo?“ No odpoveď som veru nečakala „takú striekačku si kupujú iba narkomani a takých tu oni nepotrebujú, nato tam je STORM“ a ukázala na miesto kde zariadenie STORM sídli a v zapätí si hneď dezinfikovala ruky.. pochopila som, že ma hodila do jedného vreca a zažila som tú neúctu voči ľudom, ktorí sú na niečom závislí a s pani, ktorá bola zo začiatku milá a ochotná sa stala neochotná a hlavne ma s pohľadom skoro prepichla. A koniec koncov som rada, že som si to vyskúšala a odporúčam to každému z Vás, pretože aspoň na chvíľku som si vyskúšala aké to ako ich ľudia opovrhujú a hneď dávajú do jedného vreca a poviem pravdu nebolo to príjemné. Ale niečo ma to naučilo a to vážiť si ešte viac to čo mám a v akom prostredí žijem.. pretože ten klient má silnú závislosť, a preto to potrebuje neznamená to, že to je nejaký zlý človek len má proste vec, ktorú mať musí tak ako my napríklad telefón a internet.

Nakoniec by som sa chcela poďakovať sociálnej pracovníčke Terke, ktorá má prijala medzi seba a bola milá a ochotná mi vždy vymyslieť aktivitu poukazovať a odpovedať na všetky moje otázky a tiež aj zato, že svoju prácu robí s láskou a nie preto, že musí, ale pretože ju to baví a to je aj vidieť na odrobenej práce.

Prax som si užila a hlavne sa niečo nové aj naučila a práve, preto Vám Združenie STORM odporúčam majú na výber z viacerých programov a určite sa niečo nové naučíte, ale aj zažijete novú skúsenosť.

autorka: Soňa Vivodíková