Praktikantka v CIRKUSE

O Združení STORM ma informovala moja spolužiačka, ktorá sem išla s cieľom dozvedieť sa viac o tejto organizácii, už vtedy ma zaujal nízkoprahový program CIRKUS. Je to program, ktorý sa zaoberá primárnou prevenciou sociálno-patologických javov u detí a mládeže. Oslovil ma fakt, že keby sem idem praxovať, bola by som s deťmi, čo je pre mňa super. Potešilo ma, keď mi už hneď po prvom telefonáte povedali, že je viac ako pravdepodobné, že sem môžem ísť praxovať. Je pravdou, že som sa trocha bála, čo všetko bude moja prax v CIRKUSe obnášať, ako ma príjmu deti a hlavne aká bude komunikácia s nimi.

V CIRKUSe som mala možnosť vybrať si, či by som chcela chodiť do klubu, alebo do terénu, avšak ja som sa rozhodla pre obe a už teraz viem, že je to to najlepšie, čo som mohla spraviť. Myslím si, že v CIRKUSe som sa naučila veľa vecí, hlavne čo sa týka toho, ako s deťmi a mládežou komunikovať. Moje obavy ako ma klienti príjmu opadli hneď po prvom dni praxe. Mala som tu možnosti sebarealizácie – mohla som vymýšľalať aktivity pre klientov a myslím si, že som bola úspešná. Spätná väzba od klientov bola taká, že sa im všetko páčilo.

Vymyslela som si aj aktivitu na Zobor, ktorá bola tak isto úspešná a mňa veľmi tešilo, že klientov bavia veci a aktivity, ktoré pre nich robím. Vždy keď som mala horší deň v momente ako som zbadala klientov všetko bolo inak, dávali mi neskutočnú energiu. Pracovníci, ktorí tu so mnou boli počas celej mojej praxe sú naozaj skvelí ľudia. Vždy som sa v STORMe cítila uvoľnene, bez stresu a ani len na chvíľu som nezačala uvažovať nad tým, že by som sem nepatrila. Myslím si, že CIRKUS mi dal do môjho študentského života naozaj veľa za čo som veľmi vďačná. Nebola to len prax, na ktorej som si odsedela pár hodín a išla domov, bola to prax, ktorá ma vždy bavila a tešila som sa na ňu.

Žiaľ, praxovanie v CIRKUSe mi prerušila pandémia Koronavírusu, ktorá vypukla začiatkom marca a ja som kvoli nej musela prestať na čas praxovať. Avšak, keď sa situácia trochu zmenila tak ma sem znovu s radosťou prijali. Som im za to veľmi vďačná, pretože som sa nemusela obávať toho, čo budem robiť, ak si nesplním prax. V škole som sa musela rozhodnúť, či chcem dobrovoľne praxovať cez leto a moja odpoveď bola jednoznačne ÁNO a to aj preto, pretože som sa sem vždy veľmi tešila a vedela som, že leto mi prináša viac možností byť s klientmi. Ešte raz musím poďakovať pracovníkom, ktorí ma sem prijali, ďakujem im za všetko, čo ma naučili, za atmosféru a za to, že som sa sem vždy s radosťou vracala ☺

Autorka: Gabriela Horniaková, študentka sociálnych služieb a poradenstva na FSVaZ UKF v Nitre