S CIRKUSom v online svete

Keď na Slovensku nastala mimoriadna situácia vedela som, že osobný kontakt s mladými bude na určitú dobu prerušený. Zároveň som vedela, že týmto sa naša práca nekončí ale práve naopak začína. Rozniesli sme plagáty po sídliskách a zdieľame na webe naše online služby, ktoré sú viac dostupné širokej verejnosti.

Počas bežného režimu programu CIRKUS sa venujeme mladým na online službe 5x týždenne na 4 hodiny. Musím skonštatovať, že vo väčšej miere sme riešili informačný servis, pretože sme dieťaťu, mladému človeku ponúkli osobný rozhovor, čo využívali častejšie, kde sme viac hovorili o tom, čo mladý potreboval. Situácia sa však zmenila.

Zostali sme doma, izolovaní a zavesení na mobiloch či počítačoch, pretože toto je možnosť ako byť v kontakte so svojim okolím. Preto sme sa aj my rozhodli byť viac dostupní v tejto dobe, byť „na dráte“. Posilnili sme personál a znásobili hodiny online služby, ktoré nie sú len pre mladých ale pre všetkých, ktorí sa cítia v tejto situácii sami, bezradní alebo sa chcú naopak podeliť s nami o ich zážitky a tipy ako zvládajú túto krízu.

S novým režimom online služby prišli obavy, avšak po prvých hodinách, dňoch sa všetko vytratilo. Spoznávam hlbšie individualitu našich klientov, spoznávam nových ľudí, využívam internet viac ako kedykoľvek predtým... A opäť si potvrdzujem, aká silná dokáže byť dôvera medzi ľuďmi, aké to dokáže priniesť výsledky.

Mladí prichádzajú s rôznymi témami ako sú „nekončiaca škola“, „komplikované vzťahy“, „leto v prdeli“ alebo aj s aktuálnou témou „blázincom doma“, obavami ako to zvládnuť, čo robiť. Nemám moc zničiť vírus ako vo filmoch superhrdinovia, ale viem, čo dokážem. Byť s človekom v jeho situácii tam, kde je to potrebné, sprevádzať ho týmito dňami.

Za pár dní sme s klientmi zdieľali vzájomnú podporu, motiváciu, výzvy, čo je pre mňa jedným z mnohých znakov dôvery. Sprevádzanie založené na vzájomnej dôvere. To my na online službe poskytujeme.

Ak sa potrebuješ s niekým porozprávať, písať si a odísť na pár hodín zo svojej reality ozvi sa... Nezostaneš v tom sám/sama. Spolu to zvládneme.

Autorka: Mgr. Katarína Kršiaková, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS