Vyrastená CIRKUSáčka na sídlisku

Ahojte, volám sa Dominika, mám 21 rokov vo voľnom čase chodím rada na hokej, som fanúšička HK Nitra. Do CIRKUS klubu som chodila 8 rokov. O Klube som sa dozvedela počas Komunitnej akcie, bolo to presne 10.10. 2010, bola to akcia Stromy a my – sadili sme stromy. V Klube sa mi páčil priestor, tak som potom prišla do Klubu aj s kamoškou.

Boli tam super pracovníci, zábava s nimi a hlavne priestor pre nás mladých. Zariadenie bolo v pohode a zaujali ma aj grafity na stenách. V Klube bola dobrá atmosféra, mohli sme sa tu zahrať rôzne hry, futbálek alebo aj športovať vonku na ihrisku. Ja som párkrát využila aj priestor na pasívny oddych a tak som si aj zdriemla. :D

CIRKUS bol pre mňa ako druhý domov, ja som to tak proste brala.

Cítila som podporu, lásku, prijatie. Osobné rozhovory s pracovníkmi boli pre mňa najviac. Pomáhali mi keď som to potrebovala, ak som mala nejaké problémy, radi mi pomohli, vypočuli ma. Využívala som občas aj doučovanie, hlavne keď som si to nevedela dať do hlavy... :D Tak pracovníci mi ukázali ako na to a pomohli nájsť iný jednoduchší spôsob.

Na akcie mimo bežného Klubu si spomínam hlavne na Prespávačky. Vždy bola sranda, bolo to voľné a mohli sme byť do rána hore, takže vôbec nespať. Zábavné bolo pozerať na pracovníkov, ako to s nami do rána zvládajú. 😊 Ďalšia akcia úplne mimo Nitry, bola Podhajská – chata. Bolo to super, pretože sme mali aj spoločný program ale aj osobné voľno. Mali sme vírivku a veľááá jedla, ktoré bolo uskladnené na chatke u nás. 😊 Vždy si naša skupina v chatke mohla vyberať.

Aj keď už teraz nechodím do Klubu kvôli vekovej hranici, pracovníčkam napíšem na Facebooku, využívam online poradenstvo, nezabúdam na nich. Keď mám nejaký problém tak im napíšem alebo prídem ešte na individuálny rozhovor, čo môžem a rada využijem.

S pracovníkmi CIRKUSu sa ešte občas stretnem na akciách, pomáham na Komunitných akciách Združenia STORM ako dobrovoľníčka, roznášala som letáčiky alebo som bola v deň akcie na stanovišti pre deti. Mám z toho dobrý pocit. Som rada, že môžem byť aj takto súčasťou CIRKUSu.

CIRKUS ovplyvnil môj život pozitívne, posunula som sa vďaka nemu vpred. Aj v momentálnom období keď si hľadám prácu viem, že si ju nájdem, pretože sme s pracovníkmi často hovorili o pohovoroch alebo sme si vyplňovali životopis. Tiež si spomínam na rôzne workshopy, hlavne o alkohole, že miešať alkohol sa neoplatí lebo z toho môže byť „dobrý“ bolehlav. 😊

Myslím, že je dobré keď existuje Klub pre decká. Je to tu anonymné, nemusíš hovoriť pravé meno, stačí prezývka a hlavne ti pomôžu, keď potrebuješ, aj keď niečo nevieš do školy spraviť. Môžeš sa tu hrať alebo keď je teplejšie tak môžete byť vonku na ihrisku... Proste, nemusíš mať problém, môžeš sa s pracovníkmi rozprávať o čomkoľvek. Mali by sa ale viac dodržiavať pravidlá, ktoré sme často nedodržiavali, aby bolo všetci spokojní 😊

A mladým odkazujem: „Žite normálny život a nebuďte len na mobiloch zavesení.“

Autorka: Mgr. Katarína Kršiaková, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS s klientkou Dominikou