15.09.2020 o 18:00 – ZBER IHIEL V TRNAVE - buďte našimi očami

V STORMe pravidelne už niekoľko rokov robíme vychádzky na miesta, kde predpokladáme, že by sme mohli nájsť voľne pohodené injekčné striekačky.

Spoločne s kolegyňami a kolegami, ale aj s kamoškami, kamošmi a dobrovoľníkmi sa takto snažíme predchádzať riziku pichnutia sa a teda poranenia o pohodenú ihlu.

Neriešime veľmi prehnane dôvody, pre ktoré sa po zemi váľa aj tento druh odpadu. S týmto materiálom prichádzame do kontaktu celkom často v rámci terénov, ktoré robíme v Trnave, Nitre a Seredi. Medzi všetkými po zemi sa váľajúcimi špakmi, plastami, črepinami a psími exkrementami vnímame tento odpad celkom “normálne”.

Každý odpad, ktorý je pohodený v prírode (áno dovolím si trávnik na sídlisku, alebo bordelózny priestor v pralese na Zelenečskej ešte stále nazvať prírodou, lebo ňou byť môže, aj keď možno práve nie je) prináša zo sebou riziko.

Sáčik od slaniny môže spapkať tvoj psík a bude ho z toho bolieť bruško. Špak môže zobnúť nejaký ten vták a bude mu z toho asi tiež dosť blbo. Na skle sa poreže každí a plast nikdy úplne nezhnije. O ihlu sa môžeme tiež pichnúť. Je to infekčný materiál a preto nikdy nie je isté, že ostane len pri drobnej ranke. Preto sa snažíme zbierať ich a minimalizovať náhodné pichnutie.

Odborne tomu v publikáciách hovoríme ochrana verejného zdravia, minimalizácia rizika nakazenia sa infekčným, krvou prenosným ochorením, ale v podstate sa prechádzame po priestoroch a zbierame smeti.

Máme viaceré nadstavby, ktorými túto našu aktivitu dopĺňame. Jednou je smetiak na ihly – FIXPOINT na Linčianskej a tiež smetiaky v Nitre a vo Zvolene. Tieto smetiaky inštalujeme na miestach, kde sa pohodené ihly často nachádzajú. Ak je v tvojom okolí tiež takýto flek, oslov svojho zástupcu v zastupiteľstve a diskutuj o možnosti inštalovať tam takýto minismetiak na ihly. Viem, povieš si, aj tak to tam nebudú hádzať. My však vieme, že budú a aj hádžu. Pravidelne ich chodíme vyberať a čísla sú priaznivé, aj graf by bol pekný.

Každý z nás ľudí sa môže chovať zodpovedne, ak chce.

Chcieť väčšinou začne, ak mu to dáva zmysel.

Aj o tom je informovanie.

Druhou nadstavbou je služba zberu na telefón. Ak nájdeš hocikedy hocikde ihlu, odfoť ju, napíš adresu, kde to je, pošli na FB Združenie STORM a my pre ňu obratom prídeme. Preskroluj si náš FB profil a zistíš, že to funguje.

Tiež chodíme tam, kam nás volajú. Takže ak sa rozhodneš zorganizovať brigádu okolo baráku, napíš. Prídeme pomôcť s likvidáciou prípadných ihiel. A nebojíme sa ani iných smetí. Nesúdime ich.

Ďalšou nadstavbou je služba programov KROK VPRED v Seredi, Nitre a Trnave, kde použité ihly meníme. Aj preto, aby sa neváľali po zemi. Hlavný dôvod je viac humanistický a na klienta zameraný. Súvisí aj s ochranou verejného zdravia a info o programe KROK VPRED, ak ťa to zaujalo nájdeš na našom webe.

Poslednou a najnovšou nadstavbou je, že do zberov zapájame naše klientky a klientov. Motivujeme ich, aby nám s touto aktivitou pomohli, ak v takejto aktivite vidia zmysel. A vidia. A zapájajú sa. A radia nám, kam sa máme vybrať. Paráda.

Jeden z dôvodov, prečo tiež píšem tento text je, že v utorok, 15.09.2020 budeme robiť ZBER IHIEL, do ktorého sa budeš môcť zapojiť aj ty.

• Ak v tom vidíš zmysel.
  • Ak sa chceš s nami stretnúť a pokecať o téme, ktorej sa venujeme.
  • Ak sa chceš prejsť po meste.
  • Ak hocičo, čo ťa na nás v tomto čase naladí.

Stretávame sa o 18:00 v Promenáde pri pomníku Obetiam 1. svetovej vojny.

Alebo nám napíš a odporuč nám lokality, kde by sme mohli pohodené striekačky nájsť. Oceníme to, lebo veríme, že sa nám všetkými spomenutými spôsobmi podarí účinná likvidácia voľne pohodených injekčných striekačiek v Trnave a kdekoľvek, kde tieto aktivity robíme.

Veľmi oceňujeme zopár dobrovoľníkov, ktorí sa s nami pravidelne takýchto verejných zberov zúčastňujú. Týchto pravidelne pozývame. Rovnako úplne rozumieme, že toto nie je práve tá najsexi téma a ľudia sa kontaktu s infekčným materiálom skôr vyhýbajú.

Neboj sa, nebudeš tie ihly musieť chytať. Ak nejakú nájdeš, len kývneš a my ju zlikvidujeme.

Prídi.

Budeme čakať aj na teba.

Palo Vančo - koordinátor a sociálny pracovník KROK VPRED TRNAVA