Charakteristika projektu, projekt Zóna

logo projektu Zóna

ZÓNA - Charakteristika

Program ZÓNA Združenia STORM ponúka služby nízkoprahového kontaktného centra určeného pre injekčných užívateľov drog, osoby pracujúce v sex-biznise, rodiny a blízke osoby injekčných užívateľov drog a osôb pracujúcich v sex-biznise a obyvateľom mesta Sereď.

Program ZÓNA Združenia STORM vychádza z prístupu Harm Reduction (znižovanie rizík/škôd), ochrany verejného zdravia, nízkoprahovej filozofie a venuje sa sekundárnej prevencii.

Pracovníci poskytujú pomoc klientom, ktorí sa pokúšajú stabilizovať a/alebo zlepšiť svoju situáciu, minimalizovať škody vznikajúce z rizikového správania, znížiť riziko krvou prenosných (hepatitída typu B a C, HIV/AIDS a iné) a pohlavných ochorení (kvapavka, syfilis, HIV/AIDS a iné), motivovať ich k zmene. Služby sú klientom programu poskytované anonymne a bezplatne.

Ciele a úlohy programu ZÓNA

• Zvyšovať poradenstvom motiváciu k zmene a prispieť k udržaniu a/alebo ku zlepšeniu životnej situácie.
  • Napomáhať poradenstvom pri zvládaní záťažových situácií.
  • Zlepšiť kvalitu života sociálnou asistenciou, zmierňovať a eliminovať predsudky a mýty.
  • Zberom a bezpečnou likvidáciou použitých injekčných striekačiek znížiť riziko náhodného infikovania krvou prenosných a pohlavných ochorení a prispievať k ochrane verejného zdravia.
  • Znížiť počet opakovane používaných a zdieľaných injekčných striekačiek distribúciou sterilných injekčných striekačiek a iného zdravotníckeho materiálu a tým znížiť riziko prenosu krvou prenosných ochorení a prispievať k ochrane verejného zdravia.
  • Minimalizovať počet nechránených sexuálnych stykov a tým znížiť riziko prenosu pohlavných a pohlavne prenosných ochorení.

Cieľové skupiny programu ZÓNA

• injekční užívatelia drog
  • osoby pracujúce v sex-biznise
  • rodinní príslušníci a osoby blízke injekčným užívateľom drog a osobám pracujúcim v sex-biznise
  • obyvatelia mesta Sereď a iných miest
  • odborná a laická verejnosť

Poskytované služby programu ZÓNA

• Poradenstvo v sociálnej, zdravotnej a právnej oblasti
    pre injekčných užívateľov drog
    pre osoby pracujúce v sex-biznise
    pre rodinných príslušníkov a osoby blízke injekčným užívateľom drog a osobám pracujúcim v sex-biznise
  • Kontaktná práca
  • Výmenný servis a distribúcia materiálu potrebného na bezpečnejšiu aplikáciu drogy a elimináciu rizikového správania
  • Kontakt s inými odborníkmi (právnik, zdravotná sestra, psychiater a pod.)
  • Sociálna asistencia do sociálnych a iných služieb potrebných na stabilizovanie a/alebo zlepšenie aktuálnej situácie klienta (zdravotnícke a resocializačné zariadenia, úrady práce sociálnych vecí a rodiny, súdy, pracovné agentúry a pod.)
  • Krízová intervencia
  • Situačná intervencia
  • Pomoc pri administrácii dokumentov, žiadostí a listín
  • Uschovanie dôležitých dokumentov, listín