Združenie STORM - Horúce dni pod vplyvom

O nás / Blog

Horúce dni pod vplyvom

V mesiacoch apríl, máj a jún sme v mestách Nitra a Sereď zrealizovali 37 terénnych služieb, v rámci ktorých sme s komunitou osôb užívajúcich drogy a pracujúcich v sex-biznise boli v kontakte 469 krát.
V spolupráci s klientmi a klientkami sme bezpečne zlikvidovali dokopy 14 784ks injekčných  striekačiek.

Teplejšie dni prinášajú špecifické rizika súvisiace s užívaním psychotropných látok. V terénnom programe KROK VPRED sme počas troch mesiacov poskytli tri krízové intervencie, z ktorých sa jedna priamo týkala ohrozenia zdravia klienta. V dôsledku kombinovania viacerých psychotropných látok prišlo k náhlemu zhoršeniu zdravotného stavu. Pracovníčky poskytli prvú pomoc a zavolali rýchlu záchrannú zdravotnú službu. Klient našťastie po pár hodinách bol prepustený a jeho zdravotný stav bol stabilizovaný.

Najčastejšou témou poskytnutých poradenských rozhovorov bolo zdravie.
Užívanie stimulantov (akým je napríklad pervitín) obzvlášť v letných mesiacoch prináša zvýšené riziko dehydratácie a prehriatia organizmu. Poradenské rozhovory boli zamerané na spôsoby znižovania rizík užívania drog v letných mesiacoch.

Aké sú praktické rady, ktoré odporúčame klientom a klientkam programu KROK VPRED?

DODRŽIAVAŤ PITNÝ REŽIM.
Pri užívaní stimulantov je dôležite vypiť 0,3l vody v priebehu jednej hodiny.
V uliciach miest Nitra a Sereď sme v priebehu troch mesiacov klientom a klientkam poskytli pitný režim 208 krát.

VYHNÚŤ SA KOMBINOVANIU PSYCHOTROPNÝCH LÁTOK.
Obzvlášť platí vyhnúť sa kombinácii pervitínu s alkoholom, kedy sa zvyšuje riziko dehydratácie organizmu.

VYHNÚŤ SA RIZIKOVÝM SPÔSOBOM UŽÍVANIA DROG.
Injekčne užívanie je najrizikovejším spôsobom užívania drog. Okrem poškodenia žíl, vzniku kožných vredov, rizika prenosu krvou prenosných ochorení, hrozí aj vysoké riziko predávkovania. Menej rizikový spôsob užívania pervitínu je orálny, nasleduje nazálny (šňupanie).

OBMEDZIŤ POHYB.
Pokiaľ je možné...
Pervitín zvyšuje potrebu pohybu. Táto potreba je však často nekontrolovateľná. Preto odporúčame vyhnúť sa pohybu na priamom slnku.

OBMEDZIŤ POBYT NA SLNKU.
Pobyt na slnku odporúčame obmedziť obzvlášť v čase od 10h do 16h.
V rámci možnosti je dôležite obliekať iba ľahké a vzdušne oblečenie a nezabudnúť na pokrývku hlavy a na krém s ochranným faktorom.

VYHNÚŤ SA NÁHLEMU VSTUPU DO VODY.
Bazény, jazera a more sú v lete lákadlom pre všetkých. Pri užívaní stimulačných látok hrozí ešte vyššie nebezpečenstvo teplotného šoku. Je dôležite do vody vstupovať a telo ochladzovať postupne.

Vyhnúť sa užívaniu psychoaktívnych látok je najlepším spôsobom ako sa vyhnúť všetkým rizikám. Zároveň, sme realisti a chápeme, že k užívaniu dochádza aj napriek nebezpečenstvám. Preto je dôležite dávať pozor na seba a ostatných. Nech ste kdekoľvek - v uliciach, na festivaloch, pri vode, v nočných kluboch,...

Mgr. Tatjana Tomić, koordinátorka programu KROK VPRED Nitra, Sereď.
tomic@zdruzeniestorm.sk