Združenie STORM - Prvý alkohol nám dali rodičia/blízkí rodinní príslušníci.

O nás / Blog

Prvý alkohol nám dali rodičia/blízkí rodinní príslušníci.

Prvé 3 mesiace roku 2024 sme realizovali 55 preventívnych workshopov, pričom najžiadanejšie témy boli alkohol a tabakové (nikotínové) výrobky. Čo môže vyplývať zo spoločenskej  akceptácie kombinácie alkoholu a nikotínu.

Keď sa opýtame mladých: “Kto vám ako prvý poskytol alkohol?” Odpoveďou je najčastejšie rodičia, blízki rodinní príslušníci. “Pri akých príležitostiach?” S úsmevom na tvári reagujú, že “príležitosť sa vždy nájde”. Myšlienka toho, že by v ich živote bola nulová tolerancia alkoholu je niekedy nepredstaviteľná. Úprimne, ani sa im nečudujem. Alkohol je pre mnoho ľudí spoločensky akceptovanou normou. Vezmem si sám, sama, kúpime si ako partia, starší kamoš/ka zabezpečí. V neposlednom rade mi naleje mama, otec či niekto iný z rodiny.

Ako je možné, že nemajú 18 rokov a predsa konzumujú? Ľahostajnosť, nedostatok informácií, potreba finančného zisku? Možností je mnoho…ale neplnoletosť nie je prekážkou.

Prostredníctvom diskusie a preventívnych aktivít mladých motivujeme k spoločenskej zmene,  vytrhnutia sa z normy. Spoločnosť im ponúka oveľa širšiu paletu možností a nie každá nepríjemná alebo naopak príjemná životná situácia sa musí “zapiť”. Zároveň pracujeme s princípmi znižovania rizík. To znamená, správaj sa čo najmenej rizikovo aby si čo najmenej ohrozil seba a osoby, v tvojom blízkom okolí. S mladými sa rozprávame otvorene a akceptujeme ich rozhodnutia, čo však neznamená, že s nimi vždy súhlasíme.

Najčastejšia informácia, ktorej sa čudujú je, že vyvolávanie zvracania nie je správne. Vnímajú, že keď obsah žalúdka pôjde von, budú v pohode, čo však nemusí byť vždy pravda. Týmto spôsobnom dochádza k narušeniu dáviaceho reflexu. Následne poškodením zvierača, ktorý zabezpečuje aby sa nám potrava nevracala späť do úst, môže vzniknúť refluxné ochorenie. Rozdráždením tráviaceho traktu sa mení prirodzené prostredie žalúdka a tvorba kyselín, čo môže vyvolať ďalšie bolesti a dáviaci reflex.

Učíme mladých podávať spätnú väzbu, na základe ktorej môžeme aj my zlepšovať a upravovať  naše aktivity.

“Páčilo sa mi, že nás nesúdili. Vypočuli nás a už viem, že nie každý človek čo pije je alkoholik. Zapamätal som si, že mám byť opatrný, dávať si pozor a byť zodpovedný k sebe.”
(žiak, 14 rokov)

Dokonca školského roka máme plný kalendár, čo znamená, že nás čakajú mladí z rôznych škôl.
Sledujte naše aktivity a zistite, ktorá téma bude najbližšie mesiace preferovaná.

Mgr. Katarína Kotrecová
sociálna pracovníčka